Hvorfor velge ull?

Hvorfor velge ull?
av

Hvorfor bør du velge ull?

Merinoull er et 100% naturfiber som kommer fra merinosauen, en egen rase sau. Merinoen er en tilpasningsdyktig sau som er i stand til å overleve i ekstreme omgivelser med varme somre og kalde vintre, fordi den unike og fantastiske ulla puster om sommeren og isolerer om vinteren. Produktene våre er sertifisert ”Human Friendly”, ”Safe for children” og ”Mulesing Free”. Merinoull er kjent som den fineste og mykeste ullen. Den luftige strukturen gjør at ullen isolerer både mot kulde og varme, og sørger for jevn kroppstemperatur. Noen av våre produkter er laget av tykk merino ull som ser ut som fleece, men er 100% merinoull,  hvor ullfibrene er festet til et tekstil. Dette gir en rekke fordeler ved at ullmaterialet enkelt kan brukes til en rekke produkter og klesplagg, og de beholder form og fasong gjennom bruk og vask. Merinoull er et naturlig materiale, derfor er ikke ullfibrene like lange. Selv om fibrene kuttes til ønsket lengde etter at man har laget «ullfleece», vil enkelte av hårene være for korte til at de har fått feste i tekstilen og ligge løse på ullplagget. De fjernes enklest ved å vaske produktet. Merinoull er lett å holde ren. Ull er ikke statisk og tiltrekker seg derfor ikke støvpartikler. Videre har ull egenskaper som gjør at smuss ikke så lett trenger inn i materialet. Ull blir rent ved bare 30°C.

 

Merinoullens egenskaper:

Naturlig
Merinoull er et naturlig materiale laget av kombinasjonen sollys, vann og gress.

Fuktabsorberende
Merinoull isolerer mot kulde og holder deg varm selv om du blir våt eller fuktig. Dette skyldes blant annet at merinoull er svært hydrofil, og kan absorbere store mengder fuktighet i forhold til syntetiske fibre. Den kan inneholde opp til 35 % fuktighet, før den føles våt. Det vil si, at et plagg av 100 % merinoull kan suge opp fuktighet tilsvarende 35 % av plaggets egenvekt, uten at det føles vått. I tillegg vil ull generere varme når den absorberer fuktighet. Dette gjør at du føler deg tørrere i ull, og er grunnen til at selv fuktige ullklær varmer. 

Isolerende  Plagg av merinoull har høy isolasjonsevne. Merinofibrene er svært krusete, og denne strukturen gjør at det er millioner av småluftlommer som stenger inne kroppsvarmen, og skaper en buffersone mot kulden.

Temperaturregulering

Merinoull har naturlige temperaturregulerende egenskaper. Den regulerer temperaturen ved å absorbere og slippe ut fuktighet. Når det er kaldt og den tørre ullen absorberer fuktighet, vil det bli satt i gang en prosess der ullen genere­rer varme. Dersom det er varmt vil ullen sørge for å regulere tempera­turen ved å kjøle ned ved fordamping. Dette er samme prin­sippet som kroppen vår bruker; vi svetter for å kjøle oss ned. Ull regulerer på denne måten kroppstemperaturen, og hjelper deg til å holde en jevn temperatur.

Odør kontroll

Merinoull har en permanent naturlig resistens mot vekst av mikroorganismer og odør, og kan brukes i flere dager uten å lukte. Årsaken er en kombinasjon av merinoullens utmerkede evne til raskt å absorbere svette og la den fordampe, og at fibrene har en negativt ladet, skjellete overflate. Bakteriene som fører til vond lukt, trives best på en glatt, positivt ladet overflate slik som syntetiske fibre har. De fleste syntetiske fibre kan faktisk øke graden vond lukt fordi de skaper en grobunn for bakterier. Svette i seg selv har ingen lukt, men over tid vil bakterier utvikle seg og skape ubehagelig lukt.

Lettstelt
Merinoull gir produkter som er enkle å ta vare på. De kan vaskes for hånd eller på ullprogram i maskin ( se vaskeanvisning nedenfor).

Raskt nedbrytbart
Merinoull er et naturmateriale som brytes ned i naturen etter få år. De fleste syntetiske materialer brytes svært langsomt ned.

Alle merinoull produktene våre kan vaskes; maskinvask på ullprogram 30° eller håndvask. Bruk MILO eller annet vaskemiddel med nøytral pH verdi.  Produktene kan med fordel tørkes liggende flatt. Ikke bruk tørketrommel, og ikke tørk i direkte sollys.

Del

Siste innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *